Privatizacija "Mlekoprodukta" primer za Evropu

Privatizacija "Mlekoprodukta", koju je pre osam godina započela i uspešno završila multinacionalna kompanija "Bongren", pravi je primer i uzor za celokupni proces uspešne privatizacije u Srbiji i pripreme za ulazak u Evropsku uniju. Tako visoka ocena uspešne saradnje kompanije sa sedištem u Francuskoj i zrenjaninske mlekare usledila je posle izlaganja generalnog direktora "Mlekoprodukta" Živanka Radovančeva, koji je podsetio da je "Bongren" dokapitalizacijom postao 100 odsto vlasnik zrenjaninske mlekare i da je za osam godina u modernizaciju pogona investirao približno15 miliona evra. "Bongren" je, najpre, februara 2004. uložio četiri miliona evra i postao većinski vlasnik "Mlekoprodukta", sa 50,5 odsto kapitala, a zatim otkupio akcije malih akcionara i državni deo kapitala, uz socijalni program u kojem nije bilo viška radnika.

Privatizacija Privatizacija "Mlekoprodukta", koju je pre osam godina započela i uspešno završila multinacionalna kompanija "Bongren", pravi je primer i uzor za celokupni proces uspešne privatizacije u Srbiji i pripreme za ulazak u Evropsku uniju, ocenio je danas ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gvazije Denio, prilikom posete toj mlekari u Zrenjaninu.

"Smatramo važnim da sa vama podelimo naša iskustva i zato smo Vladi Srbije stavili na raspolaganje jednog eksperta za investicije" rekao je francuski ambasador, posebno podsećajući i na važnost saradnje pokrajina Vojvodine i Bretanje.

Za osam godina investirano miliona evra

Tako visoka ocena uspešne saradnje kompanije sa sedištem u Francuskoj i zrenjaninske mlekare usledila je posle izlaganja generalnog direktora "Mlekoprodukta" Živanka Radovančeva, koji je podsetio da je "Bongren" dokapitalizacijom postao 100 odsto vlasnik zrenjaninske mlekare i da je za osam godina u modernizaciju pogona investirao približno15 miliona evra.

"Bongren" je, najpre, februara 2004. uložio četiri miliona evra i postao većinski vlasnik "Mlekoprodukta", sa 50,5 odsto kapitala, a zatim otkupio akcije malih akcionara i državni deo kapitala, uz socijalni program u kojem nije bilo viška radnika.

"Pošli smo od devize da nema viška radnika već manjka posla i to se obistinilo kroz povećanje obima proizvodnje sireva i prerade mleka i kroz osavremenjavanje pogona, što je svake godine donosilo milion evra profita, uloženih u razvoj", rekao je Radovančev.

Vlasnici i menadžment "Bongrena" dali su apsolutnu slobodu menadžmentu "Mlekoprodukta", pa su u Zrenjanin, tokom privatizacije, stigli samo komercijalni direktor i direktor marketinga.

U Vojvodini potencijal u mlekarstvu

Direktor marketinga Benoa Peron je danas rekao da kompanija "Bongren" zapošljava ukupno 17. 000 radnika, u brojnim fabrikama širom sveta i da drži lidersku poziciju u proizvodnji sireva, maslaca i pavlake.

On je podsetio da je pre tri godine "Bongren" postao vlasnik mlekare u Kikindi i naznačio da u Vojvodini i u celoj Srbiji postoji potencijal za razvoj i proširenje saradnje.

"U Mlekoproduktu smo stvorili značajan brend - "biser", koji je svima poznat, uložili u investicije u Srbiji ukupno 22 miliona evra, a sada nam predstoji borba za evropske norme i ekološke zahvate" najavio je Peron.

"Mlekoprodukt" zapošljava 310 radnika. Uz novi pogon za presovane sireve, od 15. oktobra proradiće i linija za proizvodnju mladih sireva.

U toku posete Zrenjaninu francuski ambasador je razgovarao sa gradonačelnikom Miletom Mihajlovim, posetio Narodni muzej i Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin", a protokolom je predviđeno da u popodnevnim satima održi predavanje učenicima Zrenjaninske gimnazije i da poseti Mačevalački klub "Omladinac".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik